środa, 30 marca 2016

KALAFIOR MROŻONY 450 gram
MORSZCZUK FILET MROŻONY 450 gram
WYWAR WARZYWNY 1,5 litra
ZIEMNIAKI duże 2 sztuki
PIETRUSZKA korzeń
SELER mały
CEBULA duża,CZOSNEK 2-3 ząbki
KOPEREK pęczek
ŚMIETANA do zupy mała 250 ml.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA,SÓL I PIEPRZ

ZUPA RYBNA Z KALAFIOREM I GRZANKAMI

WARZYWA,ZIEMNIAKI,KORZEŃ PIETRUSZKI ORAZ SELER OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ,DODAJEMY DO WCZEŚNIEJ JUŻ PRZYGOTOWANEGO WYWARU ;-)
CEBULĘ I CZOSNEK OBIERAMY I SZATKUJEMY NA DROBNE KAWAŁKI,WRZUCAMY NA PATELNIĘ Z MAŁĄ ILOŚCIĄ OLEJU I SMAŻYMY AŻ CEBULA NAM SIĘ ZESZKLI.
CAŁOŚĆ Z PATELNI DODAJEMY DO GARNKA Z POZOSTAŁYMI WARZYWAMI I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM,NA MAŁYM OGNIU PRZEZ KOLEJNYCH 20 MINUT.
ROZMROŻONĄ RYBĘ MYJEMY I OSUSZAMY,PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
FILETY DZIELIMY NOŻEM NA KAWAŁKI 3-4 CENTYMETROWE,TAK PRZYGOTOWANĄ
RYBĘ OPRÓSZAMY W MĄCE I OBSMAŻAMY NA PATELNI Z MAŁĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU Z KAŻDEJ STRONY OKOŁO MINUTY.
DO GARNKA Z WYWAREM I WARZYWAMI DODAJEMY NASZEGO KALAFIORA I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 5-7 MINUT.
Z GARNKA WYŁAWIAMY OKOŁO 1/3 UGOTOWANEGO KALAFIORA,PRZEKŁADAMY DO OSOBNEGO NACZYNIA,
POZOSTAŁE WARZYWA BLENDUJEMY(MIKSUJEMY) NA JEDNOLITĄ PUSZYSTĄ ZUPĘ KREM,KIEDY JUŻ WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZYŁY DO ZUPY DODAJEMY ŚMIETANĘ,RESZTĘ KALAFIORA ORAZ PODSMAŻONĄ WCZEŚNIEJ RYBĘ.
ZUPĘ POD PRZYKRYCIEM ZOSTAWIAMY NA MINIMALNYM OGNIU NA OKOŁO 5 MINUT,
PO TYM CZASIE NASZA ZUPA JEST JUŻ PRAWIE GOTOWA,JA JESZCZE DODAŁEM POSIEKANY ŚWIEŻY KOPEREK ORAZ GRZANKI Z RAZOWEGO CHLEBA,KTÓRE RÓWNIEŻ SAM  PRZYGOTOWAŁEM,WSZYSTKIM KORZYSTAJĄCYM Z MOJEGO PRZEPISU ŻYCZĘ
SmaczneGo :-)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz