środa, 30 marca 2016

KALAFIOR MROŻONY 450 gram
MORSZCZUK FILET MROŻONY 450 gram
WYWAR WARZYWNY 1,5 litra
ZIEMNIAKI duże 2 sztuki
PIETRUSZKA korzeń
SELER mały
CEBULA duża,CZOSNEK 2-3 ząbki
KOPEREK pęczek
ŚMIETANA do zupy mała 250 ml.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA,SÓL I PIEPRZ

ZUPA RYBNA Z KALAFIOREM I GRZANKAMI

WARZYWA,ZIEMNIAKI,KORZEŃ PIETRUSZKI ORAZ SELER OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ,DODAJEMY DO WCZEŚNIEJ JUŻ PRZYGOTOWANEGO WYWARU ;-)
CEBULĘ I CZOSNEK OBIERAMY I SZATKUJEMY NA DROBNE KAWAŁKI,WRZUCAMY NA PATELNIĘ Z MAŁĄ ILOŚCIĄ OLEJU I SMAŻYMY AŻ CEBULA NAM SIĘ ZESZKLI.
CAŁOŚĆ Z PATELNI DODAJEMY DO GARNKA Z POZOSTAŁYMI WARZYWAMI I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM,NA MAŁYM OGNIU PRZEZ KOLEJNYCH 20 MINUT.
ROZMROŻONĄ RYBĘ MYJEMY I OSUSZAMY,PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
FILETY DZIELIMY NOŻEM NA KAWAŁKI 3-4 CENTYMETROWE,TAK PRZYGOTOWANĄ
RYBĘ OPRÓSZAMY W MĄCE I OBSMAŻAMY NA PATELNI Z MAŁĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU Z KAŻDEJ STRONY OKOŁO MINUTY.
DO GARNKA Z WYWAREM I WARZYWAMI DODAJEMY NASZEGO KALAFIORA I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 5-7 MINUT.
Z GARNKA WYŁAWIAMY OKOŁO 1/3 UGOTOWANEGO KALAFIORA,PRZEKŁADAMY DO OSOBNEGO NACZYNIA,
POZOSTAŁE WARZYWA BLENDUJEMY(MIKSUJEMY) NA JEDNOLITĄ PUSZYSTĄ ZUPĘ KREM,KIEDY JUŻ WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZYŁY DO ZUPY DODAJEMY ŚMIETANĘ,RESZTĘ KALAFIORA ORAZ PODSMAŻONĄ WCZEŚNIEJ RYBĘ.
ZUPĘ POD PRZYKRYCIEM ZOSTAWIAMY NA MINIMALNYM OGNIU NA OKOŁO 5 MINUT,
PO TYM CZASIE NASZA ZUPA JEST JUŻ PRAWIE GOTOWA,JA JESZCZE DODAŁEM POSIEKANY ŚWIEŻY KOPEREK ORAZ GRZANKI Z RAZOWEGO CHLEBA,KTÓRE RÓWNIEŻ SAM  PRZYGOTOWAŁEM,WSZYSTKIM KORZYSTAJĄCYM Z MOJEGO PRZEPISU ŻYCZĘ
SmaczneGo :-)))


poniedziałek, 28 marca 2016

ZUPA POMIDOROWA KREM
PALUCH DROŻDŻOWE Z KMINKIEM

DWIE PUSZKI POMIDORÓW 400g
WYWAR WARZYWNY 1 litr
DUŻA CEBULA
CZOSNEK 4 duże ząbki
OLIWA(OLEJ) 4 duże łyżki
PIERRZ
SÓL
BAZYLIA
OREGANO
ŚMIETANA DO ZUPY 200 ml












KOLEJNĄ MOJĄ PROPOZYCJĄ JEST ZUPA POMIDOROWA KREM,BARDZO PROSTA I ZARAZEM SZYBKA W PRZYGOTOWANIU.WYŻEJ ZAMIEŚCIŁEM SKŁADNIKI DO ZROBIENIA NASZEJ ZUPY,TERAZ OPISZĘ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NASZEGO DANIA.
JEŻELI MAMY WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANY WYWAR ZABIERAMY SIĘ DO POKROJENIA CEBULI W KOSTKĘ,CZOSNEK SIEKAMY I OBA SKŁADNIKI WRZUCAMY NA PATELNIĘ DODAJEMY OLEJ(OLIWĘ) I PODSMAŻAMY AŻ CEBULA SIĘ NAM ZESZKLI,DODAJEMY ZIOŁA,OREGANO I BAZYLIĘ I MIESZAMY WSZYSTKO RAZEM.POMIDORY Z PUSZKI DODAJEMY DO GORĄCEGO WYWARU,CAŁOŚĆ Z PATELNI RÓWNIEŻ PRZEKŁADAMY DO GARNKA,PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 15-20 MINUT.
PO TYM CZASIE WSZYSTKO BLENDUJEMY(MIKSUJEMY) NA AKSAMITNY KREM,PRZED DODANIEM SOLI I PIEPRZU PRÓBUJEMY NASZĄ SMACZNĄ ZUPĘ ;-) 
FORMA PODANIA TO INDYWIDUALNA SPRAWA,JA OSOBIŚCIE DO KAŻDEJ PORCJI DODAJĘ DUŻĄ ŁYŻKĘ GĘSTEJ ŚMIETANY,NIE MIESZAM WCZEŚNIEJ Z ZUPĄ TAK PODANĄ KOMPLETNĄ POTRAWĘ PODAJĘ NA STÓŁ ŻYCZĄC WSZYSTKIM SmaczneGo :-)
DOBRYM DODATKIEM DLA NASZEJ ZUPY JEST PIECZYWO,JA PRZYGOTOWAŁEM PALUCHY DROŻDŻOWE Z KMINKIEM,ALE BAGIETKA TEŻ BĘDZIE EXTRA DODATKIEM.