poniedziałek, 21 marca 2016

PIZZA PRZED WYPIEKIEM Nr.2
PIZZA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ,OLIWKAMI I ŚWIEŻĄ PAPRYKĄ
PIZZA Z BOCZKIEM,CEBULĄ I PIECZARKAMI
PIZZA PRZED WYPIECZENIEM Nr.1
 
PIZZA POWINNA BYĆ WYPIEKANA W CO NAJMNIEJ 22O STOPNIACH,PRZEZ 10-12 MINUT,ŻYCZĘ UDANEGO GOTOWANIA I SmaczneGo


niedziela, 20 marca 2016

PIERWSZY Z MOICH PRZYSMAKÓW JAKIM CHCĘ SIĘ Z WAMI PODZIELIĆ TO PIZZA,NAJCZĘŚCIEJ ZAMAWIANA PRZEZ WSZYSTKICH NA DOWÓZ DO DOMU :-)) ALE ZAPEWNIAM WSZYSTKICH, ŻE DA RADĘ PRZYGOTOWAĆ TO DANIE SZYBKO,ŁATWO I BARDZO SMACZNIE.ZWYKŁY DOMOWY PIEKARNIK BARDZO DOBRZE SIĘ DO TEGO NADAJE,WARUNKIEM JEDNAK JEST ODPOWIEDNIO WCZEŚNIE NAGRZANIE GO DO WŁAŚCIWEJ TEMPERATURY.STANDARDOWY PIEKARNIK NAGRZEWA SIĘ DO 220 STOPNI  I TO WYSTARCZY,ALE JEŻELI KTOŚ Z WAS POSIADA TAKI,KTÓRY POTRAFI UZYSKAĆ WIĘKSZĄ TEMPERATURĘ TYM LEPIEJ.PODAM PAŃSTWU PRZEPIS Z KTÓREGO UZYSKACIE JEDNĄ DUŻĄ PIZZĘ WIELKOŚCI BLACHY Z PIEKARNIKA,ŁATWO BĘDZIE GO PRZELICZYĆ W RAZIE POTRZEBY.ŻYCZĘ SmaczneGo ;-0

SKŁADNIKI NA CIASTO:

-MĄKA 500 gram
-WODA 300 ml.
-OLEJ(oliwa) 60 ml.
-DROŻDŻE 20 gram
-MAŁA ŁYŻECZKA CUKRU
-MAŁA ŁYŻECZKA SOLI

SKŁADNIKI NA SOS:

-POMIDORY W PUSZCE 400 ml.
-BAZYLIA
-OREGANO
-OLEJ(OLIWA) 2 DUŻE ŁYŻKI
-SÓL,PIEPRZ DO SMAKU
-CEBULA JEDNA MAŁA
-CZOSNEK 2/3 ZĄBKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA-

MĄKĘ I SÓL WSYPUJEMY DO MISKI,DO NACZYNIA WLEWAMY LETNIĄ WODĘ,DODAJEMY CUKIER I DROŻDŻE,MIESZAMY AŻ CUKIER I DROŻDŻE SIĘ ROZPUSZCZĄ,PO CZYM WLEWAMY CAŁOŚĆ DO MISKI Z WCZEŚNIEJ JUŻ PRZYGOTOWANĄ MĄKĄ.CAŁOŚĆ WYRABIAMY RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ DREWNIANEJ ŁYŻKI,KIEDY CAŁY PŁYN ZOSTANIE JUŻ WCHŁONIĘTY PRZEZ NASZE CIASTO,DODAJEMY OLEJ(OLIWĘ) I WYRABIAMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.TAKIE WYROBIONE CIASTO ODSTAWIAMY W SUCHE CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 40 MINUT.
MOŻNA MISKĘ PRZYKRYĆ RĘCZNIKIEM KUCHENNYM DO TEGO CZASU TAK JAK TO ROBIŁY NASZE BABCIE ;-)

PRZYGOTOWANIE SOSU DO PIZZY

OBRANĄ CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ,ZĄBKI CZOSNKU POSIEKAĆ I ZESZKLIĆ NA PATELNI PRZY UŻYCIU OLEJU(OLIWY)DODAJEMY DUŻĄ SZCZYPTĘ OREGANO I BAZYLII,MIESZAMY CAŁOŚĆ I DODAJEMY PUSZKĘ POMIDORÓW.NIE MA ZNACZENIA CZY POMIDORY SĄ KROJONE CZY W CAŁOŚCI BO NA KOŃCU CAŁOŚĆ BĘDZIEMY BLENDOWAĆ (MIKSOWAĆ) NA PYSZNY JEDNOLITY SOS.PO ZMIKSOWANIU ZOSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA

DOBÓR DODATKÓW DO PIZZY JEST SPRAWĄ INDYWIDUALNĄ,WIĘC POZOSTAWIĘ TO JUŻ WASZEJ WYOBRAŹNI,DODAM TYLKO NA ZAKOŃCZENIE,ŻE NA TĄ JEDNĄ PRZYKŁADOWA PIZZĘ ZUŻYŁEM 150 GRAM SERA,NAJLEPIEJ JEŻELI JEST TO SER MOZZARELLA,ŻYCZĘ SZYBKIEGO GOTOWANIA,SmaczneGo